Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Turcia

Republica Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3% Europa. Turcia este o republică democrată, seculară, unitară, constituțională, cu o moștenire cultural și istorică veche. Unii geografi consideră Turcia ca parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț. Religia predominantă in Turcia este Islamul, și limba oficială a țării este turca.

ISTANBUL  Orasul care pastreaza - printre falnicele moschei si palate otomane - ruinele vechiului Bizant, gloria apusa a Marelui Oras. Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Istanbul a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, între 395-1204, a Imperiului latin din Orient, între 1204-1261, apoi din nou a Imperiul Bizantin refăcut, între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923.

OBIECTIVE TURISTICE SI DE PELERINAJ

Patriarhia Ecumenica este centrul spiritual al Bisericii Ortodoxe, asa cum Vaticanul este centrul Bisericii Romano – Catolice. Datorita rolului important pe care l-a avut in formarea si cristalizarea dogmelor si traditiei ortodoxe, precum si in pastrarea unitatii Bisericii Ortodoxe, Patriarhia Ecumenica este recunoscuta ca autoritate spirituala de catre Patriarhiile Alexandrei, Antiohiei, Ierusalimului, de Bisericile devenite autocefale dupa 1453 precum Rusia, Serbia, Romania, Bulgaria, Georgia, Cipru, Grecia, Polonia, Albania, de catre Bisericile Autonome ale Cehoslovaciei, Finlandei, Estoniei.

Biserica Sf. Sofia (astazi Muzeul Aya Sofya) – cea mai spectaculoasa atractie a  orasului, este una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din lume; construita de  imparatul Iustinian I in 536 d.Hr., impodobita cu mozaicuri din aur si obiecte de mare pret, a fost timp de aproape 1000 de ani centrul lumii crestine (pana in 1453 – anul Caderii Constantinipolului sub turci).

Biserica Cisterna - Aceasta imensa cisterna, fondata de Imparatul Iustinian I, este numita de oameni „Palatul care se scufunda”. Pe locul cisternelor a fost gasita o biserica imensa care este posibil sa fi fost construita in sec al III-lea sau al IV-lea al Epocii Romane si servea ca loc de desfasurare a activitatilor artistice si stiintifice dar si a afacerilor comerciale.

Moscheea Albastră din Istanbul sau Moscheea imperială Sultanahmet  este cea mai mare moschee din Istambul si moscheea natională a Turciei. Moscheea imperială Sultanahmet, cunoscută în toată lumea ca Moscheea Albastră din Istambul, datorită celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianta în majoritate de culoare bleu, este impresionantă prin mărime.

În cadrul intrării din partea de vest a curtii se află un lant masiv de fier, asezat astfel încât sultanul, singura persoană care avea dreptul de a intra în curtea moscheii pe cal, să fie nevoit să îsi plece capul de fiecare dată când avea să între în moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducătorului în fata divinitătii.

Biserica romaneasca Sf. Parascheva Prichidiu: Patronată de “Sfanta Mare Mucenita Parascheva’’, această frumoasă si veche biserică se află pe malul răsăritean al golfului “Cornul de Aur’’, in cartierul Haskoy , in apropiere de Muzeul Rahmi Koç si de vechiul pod metalic astazi inchis, lângă o mică filială “ AKBANK “.Biserica Sfanta Mucenita Parascheva – Prikidion din cartierul Haskoy, oraşul Istanbul, este temporar Lăcaşul Sfânt de rugăciune al Comunitatii Ortodoxe Romane din Turcia, începând cu luna mai a anului 2004.

Cetatea Edikkule  este o renumită cetate din Istambul, construită de Mahomed II în1458, la putin timp după cucerirea Constantinopolului. În cetate, sultanul păstra tezaurul si arhiva. Tot aici erau retinuti dusmanii politici ai sultanului, inclusiv ambasadorii puterilor care luptau împotiva Turciei.

Biserica Vlaherne – in timpul imparatului Leon cel Intelept (886 – 912), facandu-se priveghere in Biserica Vlaherne, intru slava Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, in ziua de 1 octombrie, Sf. Andrei si ucenicul sau, Epifanie au vazut pe Maica Domnului - Acoperitoarea a toata lumea, rugandu-se. De atunci dateaza sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului – 1 octombrie.

Palatul lui Dimitrie Cantemir din Constantinopol este de fapt reşedinţa ramurii româneşti a dinastiei Cantacuzino, descendentă din Mihail Cantacuzino. După restaurare, s-a deschis ca muzeu pe 25 iunie 2007.

Manastirea Pantocrator este una dintre cele mai insemnate edificii bizantine pastrate si astazi in aglomeratul Istanbul. Manastirea se afla in Fazilet Sokagı, in districtul Fatih, intr-un cartier numit cu numele moscheei, anume Zeyrek. Aceasta manastire este a doua cea mai mare biserica din Istanbul, dupa Catedrala Sfanta Sofia.Manastirea a fost intemeiata de catre imparatul Ioan al II-lea Comneanul (1118-1143) si de catre sotia lui, Irina, printesa a Ungariei. Mareata manastire bizantina, inchinata Mantuitorului A-toate-Tiitor si Maicii Domnului Mult-milostiva, a fost construita intre anii 1118 si 1137.

Stramtoarea Bosfor Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele(in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime.

Zidurile Teodosiene originale au fost construite in secolul VIII D.Ch. In anul 412, imparatul bizantin Teodosius al II lea a ridicat in jurul orasului Constantinopol un zid lung de 6.5 km, situat intre Marea Marmara si Cornul de Aur.Zidul a fost construit din piatra si caramida, pe doua randuri, care erau unite de un sant de aparare lat de 20 m si adanc de 10 m. Zidul interior avea o grosime de 5 m si 12 m inaltime.

Podul Galata este cel mai vechi pod peste Golden Horn (estuar si port natural unde navele bizantine si otomane precum si cele comerciale erau ancorate) si a fost construit in anul 1453. Podul are 490 metri lungime, 42 de metri latime, are 22 de pontoane si face legatura intre centrul istoric al orasului si cartierul Eminonu.

Poarta de Aur dupa numai câteva decenii de la construirea fortificaţiilor lui Constantin cel Mare, dincolo de ele au început să se extindă noi locuiri. Pe timpul lui Throdosius I-ul cel Mare (378-395), spre apus, în lungul Viei Egnatia, periferia se întinsese circa 2,5 kilometri dincolo de ziduri şi se numea Kainopolis.

Palatul Dolmabahce e cea mai mare si mai luxoasă resedintă din Turcia: 15.000 de metri pătrati construiti, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile si anexele. În palat se întâlneste opulenta orientală a celor sase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul seamănă mai mult cu o resedinta imperială franceză sau austriacă, decât cu locatiile din 1001 de nopti; pentru vizitatorul român, cel mai apropiat termen de comparatie ar putea fi Palatul Cotroceni, de dimensiuni însă cu mult mai modeste decât Dolmabahce.

Biserica Izvorul Tamaduirii Paraclis al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, aici se afla Izvorul tamaduirii , unde in a II-a jumatate a primului mileniu crestin, a avut loc aici vindecarea minunata a unui orb. Biserica a fost zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor si a primit hramul Izvorul Tamaduirii, mare praznic, sarbatorit in vinerea din Saptamana Luminata.

Muzeul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453.

Capadocia-este o regiune din Turcia avand o suprafata de 800 km2. Cele mai importante orase din această regiune sunt Avanos , Nevsehir si Urgup.

Capadocia este renumita pentru peisajul ei misterios , fantastic , ciudat chiar , sapat de natura in lava vulcanica a muntelui.Pentru crestini Capadocia este regiunea unde au trait cativa dintre cei mai importanti parinti si teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa , Sf. Grigorie de Nazians.

In prezent se estimeaza in Capadocia peste 3000 de biserici sapate in piatra , dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Goreme, Zelve, Ihlara.

Chilia Simeon Stâlpnicul sau Simeon cel Mare (aprox. 390-459) era o chilie mica unde isi petrecea zilele in rugaciune si post. Stătea în picioare sau aşezat, la rugăciune, săptămâni întregi. Nu se poate spune însă că era rupt de lume. El scria scrisori şi primea chiar şi oaspeţi, care urcau la el pe o scară. Simeon Stalpnicul a fost un călugăr ortodox care a trăit în Siria secolului al V-lea, ca stâlpnic.

Orasul subteran Kaimakli se află la aproximativ 20 de kilometri sud de Nevşehir şi ascunde, în adevăratul sens al cuvântului, urmele unei civilizaţii despre care doar ghizii îţi amintesc astăzi, atunci când te însoţesc pe potecile foarte înguste ale oraşului subteran. Aici, la Kaymakli, oraşul subteran care se întinde pe 8 nivele dintre care doar cinci se vizitează în prezent (ceea ce înseamnă aproape 130 de metri adâncime), au trăit între secolele VII - X creştini din regiunea Cappadocia care erau nevoiţi să înfrunte, la acea vreme, atacurile arabe.

Basilica Rosie (Serapeion): acest mare templu a fost construit in secolul II d.Hr, in vremea lui Hadrian. Este construit din caramida rosie si dedicat zeului egiptean Serapis. Templul a fost convertit intr-o biserica dupa aparitia crestinismului si dedicat lui Sf.Paul.

Laodicea era o cetate bogatã în sudvestul Frigiei, în provincia romanã Asia. Initial s-a numit Diospolis, cetatea lui Zeus (Jupiter la romani). Regele seleucid Antiochus al II-lea (261 246 î. Hr.) a mãrit-o si i-a schimbat numele în cel al sotiei sale, Laodice.

Efes – este probabil locul cel mai incarcat de istorie dintre cele amintite mai sus. Aici se pastreaza ruinele bisericii in care s-a tinut Sinodul III Ecumenic (431 d.Hr.); impunatoarea cetate a Efesului aminteste de calatoriile misionare ale Sf. Ap. Pavel si de minunile savarsite aici; Sf. Timotei, ucenicul Sf. Ap. Pavel a fost primul episcop al Efesului ; Biserica Celor 7 tineri din Efes. Nu departe de Efes se inalta ruinele maretei Biserici a Sf. Ioan cu mormantul sfantului, construita in apropierea Templului Artemisei - una din cele sapte minuni ale lumii antice si mormantul Sf. Ioan . La Selcuk se afla Casa Maicii Domnului .

Biserica Sf.Ioan Evanghelistul:

Sfantul Evanghelist Ioan s-a nascut in Betsaida Galileii fiind fratele Sfantului Apostol Iacov. Sfantul Evanghelist Ioan s-a stabilit in Efes dupa anul 70, cand romanii au daramat Ierusalimul si Templul Sfant. Sfantul Ioan Evanghelistul a pastorit Biserica din Efes dupa care a fost exilat de imparatul Domitian in insula Patmos, unde va scrie Apocalipsa. S-a reintors in Efes dupa moartea imparatului, traind aici pana la sfarsitul vietii. Sfantul Ioan Teologul, a scris a IV-a Evanghelie si trei epistole, numite sobornicesti.

Casa Maicii Domnului, aflata intr-un frumos parc localizat intre Efes si Seljuk, este socotita, conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria  si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti. Locul, inconjurat de un brau gros de plante si pomi, este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani. Linistea asezarii nu poate fi tulburata nici macar de multimile de pelerini ce vin zilnic aici pentru inchinare.

Biblioteca lui Celsius este atracția Efesului. Biblioteca adăpostea peste 12.000 de suluri de papirusuri, aşezate în nişe, de-a lungul pereţilor sau pe rafturi. Cele mai  interesante sunt patru statui aflate chiar la intrarea în bibliotecă. Ele întruchipează Înţelepciunea, Cunoaşterea, Destinul şi Inteligenţa. Aceasta a fost construită în anul 117, fiind definitivată 18 ani mai târziu.

TEMPLUL LUI SERAPIS  a fost construit in cinstea zeitei egiptene Serapis in secolul al II le a D.H.

Templul lui Hadrian A fost construit înainte de 138 î. Hr de către P. Quintilius şi a fost dedicat împăratului Hadrian, care a venit sa viziteze orasul de la Atena în 128 î. Hr. Faţada templului are patru coloane corintice sprijinite de un arc curbat, în mijlocul caruia conţine un scut de Tyche, zeița victoriei, coloanele laterale sunt pătrate. Piedestalul cu inscripţii în faţa templului, sunt bazele pentru statuile împăraţilor între 293-305 d. Hr, Diocletian, Maximian, Constantius I, şi Galer, originalele statui nu au fost încă găsite. In interiorul templului deasupra uşii, o figură umană, probabil Medusa stă cu ornamente de frunze de acant.

Oferte pelerinaje Turcia

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

Subscribe to RSS - Turcia

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024