Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Iași

Situat in partea estica a Romaniei, „orasul de pe sapte coline” este orasul unde istoria, cultura, viata spirituala si dezvoltarea economica coexista in mod armonios. Atestat documentar in secolul al XIV-lea, Iasul a fost si ramane capitala istorica si culturala a Moldovei.

„Rare sunt targurile din lumea crestina ortodoxa care au mai multe locasuri de inchinaciune decat Iasul”, spunea la inceputul secolului trecut autorul unei monumentale monografii iesene;

Cu cele peste 100 de biserici ale sale, Iasul este un oras al culturii si al spiritualitatii romanesti. In anul 2000, cu ocazia celebrarii a doua milenii de crestinism, Iasul a fost declarat Oras european de pelerinaj alaturi de Tesalonic (Grecia), Trondheim (Norvegia), Edinburgh (Marea Britanie) si Praga (Cehia), pelerini din toata Europa descoperind harul lui Dumnezeu la moastele Sfintei Parascheva, aflate la Catedrala Mitropolitana.

Date statistice despre Iasi

Asezare geografica: Este situat in nord-estul Romaniei, la 47°; 10 ' latitudine nordica si 27°; 35° longitudine estica. Asezat pe sapte coline altitudinea variaza intre 40 m in Lunca Bahluiului si 407 m in Dealul Paun.

Suprafata: 3.770 ha – ceea ce reprezinta 6,8% din suprafata judetului Iasi.Clima: temperat continentala

Numar locuitori: 348.399 pe nationalitati: romani – 99,2%; romi - 0,27%; evrei – 0,16%; maghiari – 0.12%; rusi – 0,06%; alte nationalitati – 0,15%.

Posibilitati de cazare: 7 hoteluri cu restaurante, 1 motel, 3 campinguri

Cai de acces: drum national DN28 (de la Roman) si DN24 (de la Vaslui), cale ferata, aeroport international.

Obiective turistice si de Pelerinaj

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi , ctitorie a voievodului Vasile Lupu, adevarat poem in piatra si capodopera a arhitecturii romanesti, sfintita de Mitropolitul Varlaam in 1639.

Catedrala Mitropolitana, cea mai mare biserica ortodoxa din Romania, care adaposteste moastele Cuvioasei Parascheva aduse de la Manastirea Sf. Trei Ierarhi in 1889.

Biserica Sf. Gheorghe, vechea Catedrala Mitropolitana, cu iconostas in stil baroc balcanic, ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi construita in 1761-1769. A fost restaurata intre anii 1997-1999, din grija I.P.S. Daniel, interiorul fiind decorat cu fresce bizantine, realizate de Prof. Vasile Buzuloiu.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc, construita in 1492, este cea mai veche biserica din Iasi, fiind una dintre cele mai remarcabile ctitorii ale voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Fiind situata in imediata apropiere a curtii domnesti, biserica a fost, de-a lungul secolelor a fost locul de incoronare a domnitorilor Moldovei.

Manastirea Golia este ctitoria voievodului Vasile Lupu si a fiului sau, construita intre anii 1652-1660. Stilul arhitectural este o combinatie de influente ruse si bizantine. Fortificatiile au fost adaugate in secolul al XVII-lea. Din „Turnul Goliei”, inalt de 30 de metri, puteti admira panorama orasului Iasi.

Manastirea Cetatuia, situata pe colina cu acelasi nume, a fost construita ca resedinta domneasca fortificata, de catre voievodul Gheorghe Duca, intre 1669-1672: cu pivnite renumite, baia turceasca, o sala gotica si un muzeu de arta feudala.

Manastirea Galata, ctitorita in secolul al XVI-lea, pe una din cele sapte coline ale Iasului, cu fortificatii si un impresionant turn la intrare.

Palatul Culturii, construit de arhitectul Ion D. Berindei (1906-1925), in stil neo-gotic flamboiant, a fost initial Palat Administrativ, iar din 1954 este muzeu, cu patru sectiuni: Istorie, Etnografie, Arta si Tehnica. Are 365 de camere dupa numarul de zile ale anului.

Gradina Botanica - cea mai veche din tara, cu o valoroasa si bogata colectie de arbori si plante, adaposteste Manastirea Sf. Atanasie si Chiril.

Casa Dosoftei - constructie medievala in plin centru administrativ al orasului, gazduieste Muzeul de Literatura Romana Veche.

Teatrul „Vasile Alecsandri”, constructie in stil baroc din secolul al XIX-lea, este unul dintre cele mai elegante edificii din Romania.

Bojdeuca lui Ion Creanga - casa taraneasca traditionala din secolul al XIX-lea, locul unde a trait scriitorul si unde Mihai Eminescu venea ori de cate ori se afla in Iasi.

Sinagoga, a doua sinagoga din Europa ca vechime, datand din sec. al XVII –lea.

Restaurante si hanuri traditionale: faimosul Han „Trei Sarmale”, Casa „Bolta Rece” sau Restaurantul Romanesc al Institutului Ecumenic „Sf. Nicolae” din centrul orasului Iasi, unde va puteti bucura renumita ospitalitate moldoveneasca.

Podgoriile Cotnari, arhicunoscute in Romania, erau podgoriile preferate de voievodul Stefan cel Mare si Sfant, in secolul al XV-lea.

Palatul Ruginoasa, aflat la 60 km de Iasi, a fost resedinta de vara a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manifestari importante

Sarbatoarea Cuv. Parascheva , Ocrotitoare a Moldovei (13-16 octombrie), la care participa, anual, peste un milion de pelerini din Romania, Catedrala Mitropolitana devenind pentru cateva zile centrul spiritual al ortodoxiei.

In fiecare an, municipalitatea organizeaza Sarbatorile Iasului care includ un festival de folclor, expozitii de ceramica si alte manifestari de traditie.

Festivalul de Ceramica Traditionala Romaneasca „Cucuteni” , anual, in luna iunie.

Festivalul de Folclor „Catalina” , anual, in luna iulie.

Expozitii de flori la Gradina Botanica: azalee, in luna februarie, trandafiri in luna mai si crizanteme, in luna octombrie.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

8 Mai 2023
Pelerini în Israel, 29 aprilie - 06 mai 2023
  • Mulțumim din suflet părinte Doru  pentru acest minunat(din toate punctele de vedere) pelerinaj. Am avut parte de trăiri și emoții deosebite! Îmbrățișări calde tuturor pelerinilor alături de care am petrecut clipe de neuitat
  • Multumiri pentru organizarea și implementarea pelerinajului. Sa va dea Dumnezeu tuturor sănătate!
  • A fost o experiență de neuitat alături de un grup minunat! Vă mulțumesc tuturor!
  • Cu adevărat am avut o experiență de nedescris în cuvinte, momente de neuitat cu ceilalți membri ai grupului. Nu voi uita niciodată timpul petrecut în acest frumos și binecuvântat pelerinaj! Încă odată vă mulțumesc din tot sufletul! Dumnezeu să vă răsplătească binele făcut nouă!
22 Martie 2023
Pelerin Israel, 18-25 februarie 2023

Cu binecuvântarea Mântuitorului, am beneficiat de un minunat pelerinaj în Țara Sfântă, în perioada 18-25 februarie 2023, având drept ghid plin de har și evlavie pe Părintele Diacon Daniel Dimitriu Sîrghie și pe inimoasa și frumoasa sa soție Vasilica. Noi, două doamne din Iași, trecute bine de prima tinerețe, am plecat la drum pline de speranță dar ușor neîncrezătoare....Mărturisesc că aceste gânduri pesimiste au fost imediat înlocuite de o bucurie imensă determinată nu numai de măreția locurilor vizitate dar mai ales de atmosfera de prietenie ocrotitoare pe care am perceput-o în fiecare moment. Familia Pr. Sîrghie, familie de creștini adevărați, cu dragoste față de oameni precum și prezența Părintelui Liviu din Miroslăvești, au făcut din acest pelerinaj un punct de reper în existența noastră. Timpul a pierdut din dimensiuni, în aceste 7 zile, s-a dilatat și a săpat amintiri adânci,  unice și pline de recunoștință în inimile și mințile noastre. Cuvintele sunt prea sărace să poată exprima bogăția de sentimente care ne-a inundat întreaga noastră ființă. De multe ori ne-am identificat cu suferințele Mântuitorului, care S-a Jertfit pentru noi, oamenii. Am devenit mai buni, mai toleranți, mai credincioși.  Mulțumim cu evlavie Cerului pentru această trăire!

 

20 Martie 2023
Pelerin Israel, 7-14 martie 2023

Minunate sunt lucrările Tale, Doamne!!! Despre pelerinaj..., ce pot să spun? Emoționant , încântător, chiar cutremurător , toate acestea fiind încărcătoare de  ,,energie " dumnezeiască !  Îmi doresc foarte mult și sper să păstrez această energie timp îndelungat! 

Subscribe to RSS - Iași

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024