Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Iași

Situat in partea estica a Romaniei, „orasul de pe sapte coline” este orasul unde istoria, cultura, viata spirituala si dezvoltarea economica coexista in mod armonios. Atestat documentar in secolul al XIV-lea, Iasul a fost si ramane capitala istorica si culturala a Moldovei.

„Rare sunt targurile din lumea crestina ortodoxa care au mai multe locasuri de inchinaciune decat Iasul”, spunea la inceputul secolului trecut autorul unei monumentale monografii iesene;

Cu cele peste 100 de biserici ale sale, Iasul este un oras al culturii si al spiritualitatii romanesti. In anul 2000, cu ocazia celebrarii a doua milenii de crestinism, Iasul a fost declarat Oras european de pelerinaj alaturi de Tesalonic (Grecia), Trondheim (Norvegia), Edinburgh (Marea Britanie) si Praga (Cehia), pelerini din toata Europa descoperind harul lui Dumnezeu la moastele Sfintei Parascheva, aflate la Catedrala Mitropolitana.

Date statistice despre Iasi

Asezare geografica: Este situat in nord-estul Romaniei, la 47°; 10 ' latitudine nordica si 27°; 35° longitudine estica. Asezat pe sapte coline altitudinea variaza intre 40 m in Lunca Bahluiului si 407 m in Dealul Paun.

Suprafata: 3.770 ha – ceea ce reprezinta 6,8% din suprafata judetului Iasi.Clima: temperat continentala

Numar locuitori: 348.399 pe nationalitati: romani – 99,2%; romi - 0,27%; evrei – 0,16%; maghiari – 0.12%; rusi – 0,06%; alte nationalitati – 0,15%.

Posibilitati de cazare: 7 hoteluri cu restaurante, 1 motel, 3 campinguri

Cai de acces: drum national DN28 (de la Roman) si DN24 (de la Vaslui), cale ferata, aeroport international.

Obiective turistice si de Pelerinaj

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi , ctitorie a voievodului Vasile Lupu, adevarat poem in piatra si capodopera a arhitecturii romanesti, sfintita de Mitropolitul Varlaam in 1639.

Catedrala Mitropolitana, cea mai mare biserica ortodoxa din Romania, care adaposteste moastele Cuvioasei Parascheva aduse de la Manastirea Sf. Trei Ierarhi in 1889.

Biserica Sf. Gheorghe, vechea Catedrala Mitropolitana, cu iconostas in stil baroc balcanic, ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi construita in 1761-1769. A fost restaurata intre anii 1997-1999, din grija I.P.S. Daniel, interiorul fiind decorat cu fresce bizantine, realizate de Prof. Vasile Buzuloiu.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc, construita in 1492, este cea mai veche biserica din Iasi, fiind una dintre cele mai remarcabile ctitorii ale voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Fiind situata in imediata apropiere a curtii domnesti, biserica a fost, de-a lungul secolelor a fost locul de incoronare a domnitorilor Moldovei.

Manastirea Golia este ctitoria voievodului Vasile Lupu si a fiului sau, construita intre anii 1652-1660. Stilul arhitectural este o combinatie de influente ruse si bizantine. Fortificatiile au fost adaugate in secolul al XVII-lea. Din „Turnul Goliei”, inalt de 30 de metri, puteti admira panorama orasului Iasi.

Manastirea Cetatuia, situata pe colina cu acelasi nume, a fost construita ca resedinta domneasca fortificata, de catre voievodul Gheorghe Duca, intre 1669-1672: cu pivnite renumite, baia turceasca, o sala gotica si un muzeu de arta feudala.

Manastirea Galata, ctitorita in secolul al XVI-lea, pe una din cele sapte coline ale Iasului, cu fortificatii si un impresionant turn la intrare.

Palatul Culturii, construit de arhitectul Ion D. Berindei (1906-1925), in stil neo-gotic flamboiant, a fost initial Palat Administrativ, iar din 1954 este muzeu, cu patru sectiuni: Istorie, Etnografie, Arta si Tehnica. Are 365 de camere dupa numarul de zile ale anului.

Gradina Botanica - cea mai veche din tara, cu o valoroasa si bogata colectie de arbori si plante, adaposteste Manastirea Sf. Atanasie si Chiril.

Casa Dosoftei - constructie medievala in plin centru administrativ al orasului, gazduieste Muzeul de Literatura Romana Veche.

Teatrul „Vasile Alecsandri”, constructie in stil baroc din secolul al XIX-lea, este unul dintre cele mai elegante edificii din Romania.

Bojdeuca lui Ion Creanga - casa taraneasca traditionala din secolul al XIX-lea, locul unde a trait scriitorul si unde Mihai Eminescu venea ori de cate ori se afla in Iasi.

Sinagoga, a doua sinagoga din Europa ca vechime, datand din sec. al XVII –lea.

Restaurante si hanuri traditionale: faimosul Han „Trei Sarmale”, Casa „Bolta Rece” sau Restaurantul Romanesc al Institutului Ecumenic „Sf. Nicolae” din centrul orasului Iasi, unde va puteti bucura renumita ospitalitate moldoveneasca.

Podgoriile Cotnari, arhicunoscute in Romania, erau podgoriile preferate de voievodul Stefan cel Mare si Sfant, in secolul al XV-lea.

Palatul Ruginoasa, aflat la 60 km de Iasi, a fost resedinta de vara a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manifestari importante

Sarbatoarea Cuv. Parascheva , Ocrotitoare a Moldovei (13-16 octombrie), la care participa, anual, peste un milion de pelerini din Romania, Catedrala Mitropolitana devenind pentru cateva zile centrul spiritual al ortodoxiei.

In fiecare an, municipalitatea organizeaza Sarbatorile Iasului care includ un festival de folclor, expozitii de ceramica si alte manifestari de traditie.

Festivalul de Ceramica Traditionala Romaneasca „Cucuteni” , anual, in luna iunie.

Festivalul de Folclor „Catalina” , anual, in luna iulie.

Expozitii de flori la Gradina Botanica: azalee, in luna februarie, trandafiri in luna mai si crizanteme, in luna octombrie.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

Subscribe to RSS - Iași

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024
Iași | Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Eroare

Mesaj de eroare

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined în xmlsitemap_node_create_link() (linia 194 din /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.