Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Roma

Orasul etern in care fiecare piatra are o istorie, orasul in care calci pe urmele imparatilor romani dar si pe urmele miilor de sfinti martirizati in primele secole ale erei noastre. O vizita la Roma este coplesitoare: temple si monumente romane, palate, biserici, catacombe, piete, fantani, muzee si, binenteles, Vaticanul.

Statul Vatican este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către Papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

Muzeele Vaticanului gazduiesc cele mai mari colectii de arta din lume aici fiind locul unde poate fi admirata si Capela Sixtina, capodopera lui Michelangelo.

Biserica Sf. Petru – construita pe mormantul Sf. Ap. Petru, peste edificii din sec. IV – VI d.Hr., biserica actuala a fost inceputa in sec. al XVI-lea de catre Papa Iulius al II-lea. La realizarea ei au contribuit artisti celebri precum : Bramante, Rafael, Michelangelo, Giacomo della Porta si Bernini. Interiorul imens este echilibrat de proportiile sale : heruvimii au o inaltime de 2 metri, la fel cat au si literele frizei ce inconjoara biserica. In interior se afla Pieta lui Michelangelo, statuia din bronz a Sf. Ap. Petru, mormantul Sf. Ap. Petru cu baldachinul in bronz realizat de Bernini.

Piata Sf. Petru – impresionanta colonada eliptica construita de Bernini (sec. XVII), cu cele 273 de coloane si obeliscul egiptean, este artera principala care asigura accesul spre Biserica Sf. Petru si legatura cu Roma.

Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata. Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite.

Piazza Venezia este dominata de monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, un sanctuar dedicat unificarii Italiei.

Forumul lui Traian este dominat de Columna lui Traian, piesa centrala. Varful columnei de 30 de metri a fost pe vremuri la aceeasi inaltime cu terenul dimprejur, subliniind anvergura lucrarilor de excavatie care s-au facut pentru construirea forumului. Monumentul, excelent conservat, a fost ridicat in anul 113 pentru a sarbatori victoria asupra dacilor, un popor razboinic ce traia pe teritoriul Romaniei de astazi. O friza in forma de spirala, minutios lucrata, cu o lungime de 200 de metri, inconjoara cele 18 blocuri masive de marmura ale columnei. In minunata marmura de Carrara sunt sculptate episoade din campaniile victorioase ale lui Traian, scene care cuprind 2.500 de personaje umane.

Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Astazi, forumul cunoscut sub denumirea de Forum Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine si pietre pentru ochiul celor neinitiati, dar cu putina imaginatie turisitii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf. Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch.

Coloseumul celebrul amfiteatrul roman construit de imparatul Vespasian si inaugurat de fiul sau Titus in anul 80 d.Hr. este indiscutabil, simbolul Romei. Colosseum este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.

Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa fantana din intregul oras Roma. Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii. La stanga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisand-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma.

Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone. Principalul punct de atractie al pietei Navona il reprezinta cele trei fantani. Fantana centrala si cea mai mare dintre ele este Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor patru rauri) fiecare reprezentand un fluviu de pe cate un continent – Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata. A fost construita intre 1647 si 1651 la cererea papei Inocentiu al X-lea, iar proiectul i-a fost initial incredintat lui Borromini, dar in cele din urma s-a decis sa-i fie acordat rivalului sau, Bernini.

Pantheonul Construit acum mai bine de 1800 de ani Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta. n varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului 43.3 metri.

Basilica San Giovanni in Laterano Catedrala unde Papa oficiaza slujbele in calitatea sa de Episcop al Romei. Un lucru cu mult mai remacabil decat aceste relicve il reprezinta statuile care sunt plasate in cele 12 nise create de Berromini in naos. Statuile care au fost adaugate mai tarziu reprezinta pe cei 12 apostoli. Acestea au fost create de o varietate de sculptori celebri, reprezentanti ai stilului Rococo, cum ar fi Francesco Moratti, Angelo de’Rossi si Pierre Le Gros cel Tanar.

Basilica Santa Maria Magiore cea mai mare si mai frumoasa biserica din Roma, ridicata pe un edificiu din sec. IV. Basilica mai este cunoscuta si ca Sfanta Maria de nea (n.r. Santa Maria della Neve), datorita culorii albe a fatadei, sau ca Biserica Liberiana, deoarece aceasta a fost fondata de Papa Liberiu. Fiind situata pe colina Esquilino, aceasta biserica este singura din acest oras care, desi a trecut prin cateva faze de restaurare, a conservat structura primitiva paleocrestina.

Catacombele Romane  primele cimitire crestine din Roma, cele mai vechi datand din sec. al II-lea, sunt situate la periferia orasului langa vechile drumuri ce porneau din oras. In Roma s-au descoperit peste 40 de catacombe, cele mai cunoscute si mai vizitate fiind : Catacombe di San Callisto, Catacombe di San Sebastiano, Catacombe di San Domitille sau Catacombe di Santa Priscilla . 

Basilica Santa Croce in Gerusaleme este o biserică parohială romano-catolică  în Roma , Italia . Fațada, a cărui curbă linii evoca arhitectura Borromini al secolului trecut, este considerat cel mai important exemplu de stil baroc roman definit de comun acord. Clădirea originală este atribuită Sf. Elena, mama lui Constantin, care în propria reședință, Sessorium, a vrut să transforme un hol într-un loc de cult. Reședință imperială, construit între secolul al doilea-lea și începutul celui de al treilea de Septimius Severus și Elagabala, Sessorium a inclus, de asemenea, un circ si un amfiteatru mic, ramasitele care mai pot fi vazute, încorporate în peretele Aurelian, chiar dincolo de biserica.

Basilica Cosma și Damian Construita la inceputul secolului al VI-lea, este cea mai veche biserica din Forumul Imperial din Roma. Aceasta este ridicata alaturi de un antic templu roman (acest templu se vede inca, protejat fiind de catre un perete de sticla) si pastreaza inca fragmente de mozaic timpuriu crestin in absida.

Basilica Santa Giustina este una dintre cele mai mari biserici ale lumii creștine, și una dintre cele mai mari capodopere ale arhitecturii renascentiste.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Pelerinaje 2021

Dragi pelerini,
Dupa anul 2020, plin de incercari din toate punctele de vedere, Centrul Mitropolitan de Pelerinaj Sf. Parascheva din Iasi vine in intampinarea dumneavoastra cu ofertele noastre pentru pelerinajele din anul 2021.
Incepand din luna ianuarie 2021 adaugam zilnic ofetele noastre pentru anul 2021.
+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

Subscribe to RSS - Roma

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024