Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Iași

Situat in partea estica a Romaniei, „orasul de pe sapte coline” este orasul unde istoria, cultura, viata spirituala si dezvoltarea economica coexista in mod armonios. Atestat documentar in secolul al XIV-lea, Iasul a fost si ramane capitala istorica si culturala a Moldovei.

„Rare sunt targurile din lumea crestina ortodoxa care au mai multe locasuri de inchinaciune decat Iasul”, spunea la inceputul secolului trecut autorul unei monumentale monografii iesene;

Cu cele peste 100 de biserici ale sale, Iasul este un oras al culturii si al spiritualitatii romanesti. In anul 2000, cu ocazia celebrarii a doua milenii de crestinism, Iasul a fost declarat Oras european de pelerinaj alaturi de Tesalonic (Grecia), Trondheim (Norvegia), Edinburgh (Marea Britanie) si Praga (Cehia), pelerini din toata Europa descoperind harul lui Dumnezeu la moastele Sfintei Parascheva, aflate la Catedrala Mitropolitana.

Date statistice despre Iasi

Asezare geografica: Este situat in nord-estul Romaniei, la 47°; 10 ' latitudine nordica si 27°; 35° longitudine estica. Asezat pe sapte coline altitudinea variaza intre 40 m in Lunca Bahluiului si 407 m in Dealul Paun.

Suprafata: 3.770 ha – ceea ce reprezinta 6,8% din suprafata judetului Iasi.Clima: temperat continentala

Numar locuitori: 348.399 pe nationalitati: romani – 99,2%; romi - 0,27%; evrei – 0,16%; maghiari – 0.12%; rusi – 0,06%; alte nationalitati – 0,15%.

Posibilitati de cazare: 7 hoteluri cu restaurante, 1 motel, 3 campinguri

Cai de acces: drum national DN28 (de la Roman) si DN24 (de la Vaslui), cale ferata, aeroport international.

Obiective turistice si de Pelerinaj

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi , ctitorie a voievodului Vasile Lupu, adevarat poem in piatra si capodopera a arhitecturii romanesti, sfintita de Mitropolitul Varlaam in 1639.

Catedrala Mitropolitana, cea mai mare biserica ortodoxa din Romania, care adaposteste moastele Cuvioasei Parascheva aduse de la Manastirea Sf. Trei Ierarhi in 1889.

Biserica Sf. Gheorghe, vechea Catedrala Mitropolitana, cu iconostas in stil baroc balcanic, ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi construita in 1761-1769. A fost restaurata intre anii 1997-1999, din grija I.P.S. Daniel, interiorul fiind decorat cu fresce bizantine, realizate de Prof. Vasile Buzuloiu.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc, construita in 1492, este cea mai veche biserica din Iasi, fiind una dintre cele mai remarcabile ctitorii ale voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Fiind situata in imediata apropiere a curtii domnesti, biserica a fost, de-a lungul secolelor a fost locul de incoronare a domnitorilor Moldovei.

Manastirea Golia este ctitoria voievodului Vasile Lupu si a fiului sau, construita intre anii 1652-1660. Stilul arhitectural este o combinatie de influente ruse si bizantine. Fortificatiile au fost adaugate in secolul al XVII-lea. Din „Turnul Goliei”, inalt de 30 de metri, puteti admira panorama orasului Iasi.

Manastirea Cetatuia, situata pe colina cu acelasi nume, a fost construita ca resedinta domneasca fortificata, de catre voievodul Gheorghe Duca, intre 1669-1672: cu pivnite renumite, baia turceasca, o sala gotica si un muzeu de arta feudala.

Manastirea Galata, ctitorita in secolul al XVI-lea, pe una din cele sapte coline ale Iasului, cu fortificatii si un impresionant turn la intrare.

Palatul Culturii, construit de arhitectul Ion D. Berindei (1906-1925), in stil neo-gotic flamboiant, a fost initial Palat Administrativ, iar din 1954 este muzeu, cu patru sectiuni: Istorie, Etnografie, Arta si Tehnica. Are 365 de camere dupa numarul de zile ale anului.

Gradina Botanica - cea mai veche din tara, cu o valoroasa si bogata colectie de arbori si plante, adaposteste Manastirea Sf. Atanasie si Chiril.

Casa Dosoftei - constructie medievala in plin centru administrativ al orasului, gazduieste Muzeul de Literatura Romana Veche.

Teatrul „Vasile Alecsandri”, constructie in stil baroc din secolul al XIX-lea, este unul dintre cele mai elegante edificii din Romania.

Bojdeuca lui Ion Creanga - casa taraneasca traditionala din secolul al XIX-lea, locul unde a trait scriitorul si unde Mihai Eminescu venea ori de cate ori se afla in Iasi.

Sinagoga, a doua sinagoga din Europa ca vechime, datand din sec. al XVII –lea.

Restaurante si hanuri traditionale: faimosul Han „Trei Sarmale”, Casa „Bolta Rece” sau Restaurantul Romanesc al Institutului Ecumenic „Sf. Nicolae” din centrul orasului Iasi, unde va puteti bucura renumita ospitalitate moldoveneasca.

Podgoriile Cotnari, arhicunoscute in Romania, erau podgoriile preferate de voievodul Stefan cel Mare si Sfant, in secolul al XV-lea.

Palatul Ruginoasa, aflat la 60 km de Iasi, a fost resedinta de vara a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manifestari importante

Sarbatoarea Cuv. Parascheva , Ocrotitoare a Moldovei (13-16 octombrie), la care participa, anual, peste un milion de pelerini din Romania, Catedrala Mitropolitana devenind pentru cateva zile centrul spiritual al ortodoxiei.

In fiecare an, municipalitatea organizeaza Sarbatorile Iasului care includ un festival de folclor, expozitii de ceramica si alte manifestari de traditie.

Festivalul de Ceramica Traditionala Romaneasca „Cucuteni” , anual, in luna iunie.

Festivalul de Folclor „Catalina” , anual, in luna iulie.

Expozitii de flori la Gradina Botanica: azalee, in luna februarie, trandafiri in luna mai si crizanteme, in luna octombrie.

Oferte pelerinaje Iași

Pagini

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

10 februarie - Praznuirea Sfantului Haralambie, aparator de ciuma si de foamete

Sfantul Haralambie, pe care, pentru chinurile cumplite patimite fara clintire pentru Hristos, Biserica il cinsteste cu numele de mare-mucenic, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Pe aceia care ii cer cu credinta ajutorul, Sfantul ii tamaduieste din boli cumplite, precum ciuma sau nebunia, izgonind diavolii si aparand pe cei drept-slavitori de primejdiile dezlantuite asupra lor – asa cum o marturisesc cele doua minuni infricosatoare de mai jos, petrecute in vremurile noastre.

+ citeşte în continuare

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

9 Septembrie 2013
Elena

In primavara acestui an 2013 am vizitat tara sfinta.A fost de vis.Tot crestinul sa ajunga macar o data in viata aici la MORMINTUL SFINT.Fara nici o exagerare aceasta saptamina a fost cea mai frumoasa din viata mea.

13 Mai 2013
Andrei

Am avut o deosebită plăcere sufletescă, să vizitez anul trecut mănăstirele din Maramureș și Ardeal .În timpul acestor pelerinaje am asistat la sfințirea Mănăstirei Bîrsana , am vizitat mormântul lui Arsenie Boca care este situat la Prislop nu departe de localitatea Hațeg.Timpul petrecut în pelerinaje a fost benefic mai mult sufletului decât trupului, uitând de problemele cotideene și imbogățindu-mă spiritual. De aceea, cum e scris în psaltire, ,,lucrurile de aici sunt vremelnice ,pe când cele nevăzute sunt veșnice,,.

După pelerinaj eu am devenit mai calm, mai bun la inimă, mai mult asist la Sfânta Litughie de duminică la biserică .Într-un cuvânt am devenit un altfel de om care se gândește mereu la Dumnezeu.
Luați calea lui Iisus că ea este cea adevarată și duce la mântuire, și nu bogățiile lumei acesteia. Mănăstirile și bisericile nu sunt pur și simplu niște clădiri pentru turiști ci sunt casa lui Dumnezeu, unde cerul se coboară, pentru ca omul de pe pământ să fie înălțat prin intermediul Sfintelor Icoane. Să nu uităm că credința noastră e Ortotoxia și alta nu vom avea. Căci pentru ortodoxie s-a luptat Ștefan cel Mare și Sfânt, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu , Avram Iancu.

18 Aprilie 2013
Centrul de Pelerinaj Sf. Parascheva

Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” vine în sprijinul credincioşilor realizând în mediul virtual o secţiune specială de comunicare intitulată Jurnalul Pelerinului. Accesând site-ul Centrului de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” www.centruldepelerinaj.ro la secţiunea Jurnal, invităm pe toţi cei interesaţi să ne împărtăşească în cel mult 1.500 de caractere, experienţa avută în pelerinaje accesând fereastra din dreapta ecranului.

Prin Jurnalul Pelerinului dorim să realizăm o adevărată comunitate în rândul tuturor celor care iubesc pelerinajele şi, sperăm ca în cel mai scurt timp acest forum să se transforme într-un Colț de Suflet pentru pelerini. 

Subscribe to RSS - Iași

CENTRUL DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907, 0764 609 006
Mobil:       0040 720 500 543
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

Punct de lucru Piatra Neamţ

Adresa:     Bd. Traian, nr. 3, Langa Spitalul Judetean, Piatra Neamt - 610136, Romania

Telefon:    0040 233 261 610
Mobil:       0040 766 092 248
Fax:           0040 233 261 610
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 09 :00 – 17 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu cruce roșie: 12:00 – 17:30
 

Date bancare:

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTP00000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 6769 / 2013
Numar polita de asigurare: 29231 emisa de Omniasig, valabila pana la 18.02.2016