Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru este una dintre cele mai vechi si vizitate biserici din insula Corfu - Kerkyra. Insula Corfu, avand o suprafata de 600 de kilometri patrati, o lungime de 63 de kilometri si cu o latime de 28 de kilometri, este asezata pe coasta vestica a Greciei, in nordul Marii Ionice. Insula se afla la numai doi kilometri distanta de tarmul Albaniei. Dintre cele 37 de biserici aflate in zona, cele mai importante sunt: Biserica inchinata Maicii Domnului din Pestera; Catedrala Sfantul Spiridon, care adaposteste mormantul si Moastele sfantului; Biserica Sfintii Iason si Sosipatru, aceasta fiind si cea mai veche biserica din intreaga insula. Sfintii Iason si Sosipatru sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in data de 29 aprilie. In unele locuri, ei sunt praznuiti cu o zi mai inainte, in data de 28 aprilie. Cei doi sfinti,  au facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului. Sfantul Apostol Pavel ii va numi pe cei doi sfinti drept episcopi. Astfel, sfantul Iason a fost numit episcop de Tars, iar sfantul Sosipatru a fost hirotonit episcop de Iconium. Amandoi sfintii au ajuns sa propovaduiasca Evanghelia in insula Corfu - Kerkyra, undeva in jurul anului 40. Aici, ei au ridicat o biserica inchinata Sfantului Arhidiacon Stefan. Conducatorul insulei i-a aruncat in inchisoare pe cei doi sfinti, alaturi de talhari, pe care ii vor converti insa la credinta crestina.

Regele insulei a poruncit ca cei doi sfinti sa fie torturati. In vremea muncilor, fiica regelui, numita Kerkyra, s-a convertit la dreapta credinta si a fost omorata, la porunca tatalui ei. Intre timp, regele va muri si el, iar cei doi sfinti vor scapa de chinuri. Urmatorul rege, dupa o vreme in care ii va progoni pe sfinti, va primi Botezul si va da libertate crestinilor si propovaduirii Evangheliei in insula Corfu. Iason si Sosipatru au murit la vremea batranetii lor. Biserica Sfintilor Iason si Sosipatru din Kerkyra este singura basilica cu arhitectura romanica din insula Corfu ce se pastreaza inca din vremea imperiului Roman, ea fiind contruita undeva in jurul anului 1000. Biserica a fost zidita deasupra alteia, mai vechi, zidita cu multe secole inainte, in vremea imperiului bizantin, dupa cum reiese din inscriptiile recent scoase la lumina. Arheologii sustin zidirea bisericii inca din primul secol, peste mormintele celor doi sfinti. Biserica pastreaza Moastele celor doi sfinti, in vreme ce Capetele lor sunt asezate in biserica centrala a Manastirii Sfantul Luca, in apropiere de Teba. Se crede ca prima biserica a fost daramata in urma invaziilor slave, cu cateva decenii mai inainte de ridicarea celei actuale. Temnicerul celor doi sfinti, Antonie, convertit si martirizat, este socotit si el drept un mare sfant ocrotitor al locului. Se crede ca mormantul sau se afla tot sub aceasta biserica, alaturi de cele doua, ale sfintilor Iason si Sosipatru.

Biserica se afla la mica distanta de tarmul golfului Garitsa, la marginea cartierului Anemomylos. Arhitectura bisericii comporta similaritati cu alte asemenea lucrari din Atica si Boetia.  Cateva fresce din secolul al XVII-lea pot fi observate de o parte si de alta a intrarii principale in biserica. Iconostasul bisericii, frumos impodobit, pastreaza cele doua icoane ale sfintilor Iason si Sosipatru. Realizate in marime naturala, icoanele sfintilor au fost lucrate in anul 1650, de catre parintele Emanuel Tzanes, de origine cretan. Biserica este zidita in forma de cruce inscrisa, avand doua coloane interioare si un dom central. Zidurile bisericii sunt ridicate din caramizi si pietre, unele incadrandu-se pe altele, in mai multe modele. O parte dintre pietrele folosite la ridicarea bisericii fac parte din ruinele vechii biserici. In anii 1960, 1969, 1972, 1976 si in 1978, biserica a fost restaurata, fragmentele de fresca si icoanele au fost curatate, iar imprejurimile au fost amenajate. Biserica functioneaza si astazi, chiar daca ea nu este biserica parohiala.

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024
Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu | Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Eroare

Mesaj de eroare

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined în xmlsitemap_node_create_link() (linia 194 din /rest/www/centruldepelerinaj.ro-0/centruldepelerinaj.ro/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.