Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Biserica din Arbore - mica nestemata a Bucovinei

Bucovina constituie, fara dar si poate, un colt de Rai, mai ales datorita salbei bogate de manastiri si biserici. Pentru credinciosii care vor sa se reculeaga cateva momente si sa fie mai aproape de Dumenezeu, Biserica Arbore este, cu siguranta, destinatia potrivita. Situată la 35 km de Suceava şi cam tot la fel de Gura Humorului, biserica este declarată monument istoric UNESCO în anul 1993, pentru vechimea sa şi pentru frumoasele picturi exterioare şi interioare . Este una dintre puţinele - dacă nu cumva singura - biserică  în care se află chipul pictat al hatmanului Luca Arbore, boier din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, și în același timp, portar al Sucevei aproape 40 de ani, începând din 1486.  Asezamanatul de cult poarta hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind ctitorit de Luca Arbore la inceputul anilor 1500 in ultima parte a domniei cu Stefan cel Mare. Arbore a fost unul dintre boierii cei mai importanţi de la curtea lui Ştefan cel Mare, Bogdan al III-lea şi Ştefăniţă Vodă. Diferenţe politice l-au separat pe Arbore de Ştefăniţă Vodă, şi-a pierdut poziţia de hatman şi de portar al Sucevei, iar în 1523 a fost decapitat. În anul 1541, la iniţiativa Anei, sora boierului Arbore, pictorul Dragoș Coman, din Iași realizează prețioasa pictură a bisericii, la 38 de ani de la construcția acesteia. Grație acestei picturi, biserica Arbore ocupă, în prezent, un  loc de cinste alături de mănăstirile de la Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") și Voroneț pe lista patrimoniului cultural, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

O placuta aflata in interiorul edificiului specifica faptul ca picturile, atat cele din interior cat si cele exteriore, au fost realizate de Dragos Coman, fiul unui preot din Iasi, la cererea Anei Arbore, sora ctitorului. In comparatie cu celelalte biserici din Bucovina, lacasul din Arbore pare destul de mic. Biserica nu este impozanta insa prin marime, ci prin picturile sale, inedite pentru vremea aceea, dar si prin stilul arhitectonic. Pe peretele cu intrarea in biserica puetm admira picturi care ii arata pe ctitorul Luca Arbore si pe familia acestuia in mai multe ipostaze. Acestea se numesc tablouri votive. Interesant pentru o biserica este ca pe peretele de la vest este desenata Cavalcada imparatului Constantin, o scena care transmite un puternic mesaj antiotoman, ce mai apare in iconografia moldoveneasca doar la Patrauti. In plus, Cinul de pe absida reprezinta o aparitie unica in pictura murala din Moldova.

Impresionant in pictura bisericii este, de asemenea, si calitatea sa decorativa si ingeniozitatea pictorului. In cateva randuri, siluetele nu au posturi ori gesturi canonice. Coloritul cald si luminos ii pune totusi in valoare pe imparatii Constantin şi Elena, cuplul considerat protector al Moldovei, care apare ilustrat pe peretii Bisericii Arbore. Desi nu era cleric, Dragos Coman si-a pus toata maiestria in crearea picturilor. Rezultatul este o impletire neobisnuita pentru acea vreme a elementelor occidentale si orientale, evident contopite cu stilul moldovenesc. Din nefericire, insa, pictura din interiorul si exteriorul bisericii Arbore a fost aproape distrusa in perioada cand cladirea a ramas fara acoperis, ca urmare a unui foc nimicitor. Au urmat, dupa anii 1900, mai multe serii de lucrari de restaurare si consolidare. Biserica Arbore ramane, insa, una dintre cele mai valoroase si mai laice opere din arta moldoveneasca.

Din mobilierul paraclisului de atunci nu s-a păstrat mare lucru, dar există chivotul de mormânt al ctitorului mănăstirii, hatmanul Luca Arbore. Situat în pronaos, chivotul este considerat cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Bucovina. Pe lângă biserică, mai există și Turnul clopotniță - datând din 1867, iar mai jos de mănăstire, la 50 m, se află vestigiile curţilor boierului Arbore, ce au rămas însă doar ca nişte urme a ceea ce au reprezentat cândva. Din punct de vedere arhitectural, biserica, împreună cu cele de la Dobrovăţ şi Reuseni, face parte din grupul bisericilor care marchează sfârşitul domniei lui Ştefan cel Mare.

Preluare de pe http://www.infoturism-moldova.ro

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024