Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

Valea Tembi – izvorul Agiei Paraskevi

Centrul de Pelerinaj “Sfânta Parascheva” continuă și în această săptămână Campania “Pelerinaje pentru Suflet” cu destinațiile de pelerinaj din Grecia cu materialul -- Valea Tembi – izvorul Agiei Paraskevi.

Valea Tembi (Tempi) este un defileu de 10 km lungime, croit de-alungul râului Pinios, înainte de vărsarea acestuia în Marea Egee. Valea Tembi este situată în nord-estul Thessaliei, între masivele Olimp şi Ossa, la 25 km nord-est de Larissa, accesul se face pe autostrada E 75. Reprezentând principala cale de acces dinspre ţărmul Mării Egee spre Câmpia Thessaliei, valea Tembi a constituit de-a lungul vremii traseul obişnuit pentru invaziile atacatorilor.

Cunoscută în timpul dominaţiei bizantine ca Lykostomo (Gura Lupului) şi numită de turci Bogaz (Trecătoarea), valea Tembi este presărată cu ruine de castele şi fortificaţii datând din perioada romană şi până în evul mediu. Acestea marchează punctele cheie pe care grecii au încercat să le apere în 1941, în timpul invaziei trupelor germane.

Străjuită de stâncărişuri, cu ţancuri de roci carbonatice, şisturi şi gnaise, de până la 500 m înălţime, şi binecuvântată cu păduri de copaci seculari şi o vegetaţie luxuriantă, valea adăposteşte Biserica Agiei Paraskevi, loc în care pelerinii şi turiştii, în special cei cu probleme de vedere, în drumul lor spre Meteora, se opresc să se închine.

Râul Pinios în valea Tembi

Pe malul drept al râului Pinios se află un templu închinat lui Apollo, unde erau încoronaţi cu lauri câştigătorii jocurilor pytiene.

Drumul spre Biserica Agia Paraskevi începe la Izvorul lui Dafne, de lângă Lykostomo - cel mai îngust punct al defileului, continuă printr-un bazar cu obiecte de artizanat şi icoane ale Agiei Paraschevi, şi trece peste podul ce traversează cursul râului Pinios.

Biserica Agia Paraskevi este un lăcaş mic, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor. În spatele grotei îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume. Aici se află şi icoana Sfintei (Agiei) Paraskevi, la care credincioşii vin să se închine.

Intrarea în schitul Agiei Paraskevi

Apa izvorului Agiei Paraskevi este captată şi curge într-un bazin special amenajat, unde pelerinii şi turiştii stau la coadă pentru a-şi umple sticlele de plastic special aduse de acasă. Apa cu puteri miraculoase urmează să fie folosită peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili.

Izvorul Agiei Paraskevi

Paraskevi a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind originară din Italia. Tânăra născută într-o zi de vineri (de unde şi numele Paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credinţei creştine, citind cărţi şi participând la rugăciuni, în biserică. După moartea părinţilor şi-a împărţit averea săracilor, s-a călugărit şi a început să predice, reuşind să întoarcă mulţi eleni la credinţa în Dumnezeu. Minunându-se de frumuseţea şi priceperea ei, împăratul a încercat s-o determine să se lepede de credinţa creştină. Evident, Paraskevi a refuzat şi de aici au început chinurile şi suferinţele ulterioare, ce aveau s-o transforme în muceniţă. Astfel, se spune că i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; că a fost aruncată într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, că l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauză acesta a şi orbit. Lovit în lumina ochilor, împăratul a strigat: „Miluieşte-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, şi dă-mi mie lumina ochilor mei; că atunci voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduieşti tu“. Sfânta a spus o rugăciune şi îndată împăratul Antonin a văzut şi împreună cu toţi din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi. Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăţi şi sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci şi a mărturisit că este creştină. Pentru credinţa ei nestrămutată, s-au mai încercat şi alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintită în nici un fel de la dreapta credinţă. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfânta (Agia) Paraskevi, sărbătorită în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea mai populară dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României, cu hramul pe 14 octombrie.

Campania “Pelerinaje pentru Suflet” constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii. Proiectul va continua în săptămânile următoare cu prezentarea principalelor destinaţii de pelerinaj din Grecia, Ucraina, Italia, Turcia, Serbia şi România. Materialele realizate în cadrul campaniei alături de galaria foto vor fi postate şi pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, la adresa web www.centruldepelerinaj.ro

Pentru informații suplimentare despre campanie, va rugăm să contactați Mitropolia Moldovei și Bucovinei, folosind următoarele date de contact:

Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva”.

Adresă: B-dul Stefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași, România

Telefon: +40232/276907

E-mail: damiancostel@gmail.com,

site: www.centruldepelerinaj.ro

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

24 Noiembrie 2022
Pelerin Israel si Iordania, 12 - 19 noiembrie 2022
Va multumesc pentru colaborarea și organizarea excursiei din Israel și Iordania. Ne am simțit magic! Ne am întors și ne am reluat viața de zi cu zi, dar nu oricum!
Suntem mai buni! Și asta nu numai locurilor Sfinte parcurse, ci și samantei pe care PR. Daniel Nohai a sădit o in sufletele noastre prin puterea cuvântului de calitate și puterea exemplului arătat fata de noi, cei care am avut bucuria de a l insoti in acest minunat Pelerinaj. Efortul lui și al nostru de a parcurge împreuna etapele grele din Țara Sfânta se datorează Bunului Dumnezeu care ne a însoțit in toate zilele de pelerinaj.  
Ii mulțumim Lui și vouă, celor ce sădiți sentimente calde și înălțătoare!
15 Noiembrie 2022
Pelerin Israel, 01-08 septembrie 2022

Mulțumesc tuturor celor din grupul de pelerinaj pentru timpul frumos și cu folos petrecut împreună în această săptămână, pentru armonia și pacea care ne-a însoțit. Domnul Iisus Hristos, pe urmele căruia am călătorit, Măicuța sa și toți sfinții bineplăcuți Lui pe care i-am „vizitat” să ne ocrotească pe noi și pe cei dragi ai noștri, să ne ajute să păstrăm BUCURIA ce ne-a umplut sufletele și să ne lumineze pe calea vieții în continuare!! 

15 Noiembrie 2022
Pelerin Israel, 01-08 septembrie 2022

Mulțumim pentru tot. Sunteți o echipă plină de căldură sufletească, solicitudine și de bună voință. Vă mulțumim pentru tot

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52827 - valabila pana la data 01.02.2023