Centrul de pelerinaj "Sf. Parascheva" Iasi

23 Septembrie - praznuirea Zamislirii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

Astăzi, Biserica Ortodoxă pomenește zămislirea dumnezeiască, pe care a binevestit-o Arhanghelul Arhistrateg Gavriil către proorocul Zaharia, arătându-i-se și grăindu-i astfel: „Ascultată a fost rugăciunea ta”. Astfel, nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul a fost o naștere minunată, cu adevărat premergătoare nașterii minunate a Mântuitorului, deoarece părinții săi, Proorocul Zaharia și Dreapta Elisabeta erau foarte bătrâni, iar ea, pe deasupra, fusese stearpă toată viața ei.

Zamislirea mantuirii noastre apropiindu-se, s-a zamislit Sfantul Ioan, Inainte Mergatorul, cu marire si cu minune. Multe mame zamislesc fii, dar putine sunt acelea pe a caror zamislire ar mari-o si ar praznui Biserica lui Dumnezeu. Numai trei mame au fost de ale caror zamisliri in pantece s-a minunat lumea; acestea au fost Sfanta si dreapta Ana, Sfanta Elisabeta si Prea Sfanta, Preacurata Fecioara Maria. Dreapta Ana a zamislit pe Nascatoarea de Dumnezeu; Elisabeta, pe Mergatorul inainte; iar Fecioara Maria, pe Hristos, Mantuitorul nostru. Deci, toate aceste zamisliri prin vestitor ceresc s-au binevestit si s-au savarsit de darul lui Dumnezeu, dar nu fara a vorbi bunul vestitor si cu zamislitorii, de vreme ce Insusi Dumnezeu avea trebuinta de invoirea celor ce zamisleau. Drept aceea, bine-vestitorul, Sfantul Arhanghel Gavriil, care slujea atunci in randuiala saptamanii sale inaintea lui Dumnezeu, a inceput a vorbi astfel: "Nu te teme, Zaharie, ca s-a auzit rugaciunea ta si femeia ta, Elisaveta, va naste tie un fiu, si-l vei numi Ioan si va fi tie bucurie si veselie si se vor bucura multi de nasterea lui" (Luca 1,13).

Raspuns-a Zaharia: "Straine si neasteptate lucrari imi vestesti mie, vestitorule de bucurie; ca a naste fii la batranete nu este lucru potrivnic firii? Fiindca eu sunt batran si femeia mea trecuta in zilele ei, deci, cum vom putea sa zamislim si sa nastem fiu?" Ingerul a zis: "De la inceputul cuvintelor tale te gasesc pe tine cu putina credinta, Zaharie, pentru ca nu astepti implinirea cuvintelor mele, caci, desi potrivnic firei tale ti se pare lucrul acesta, nu e potrivnic puterii lui Dumnezeu, Caruia nimic nu este cu neputinta; ca Dumnezeu poate si din pietre sa ridice fii lui Avraam.Au nu stii ca era cu putinta lui Dumnezeu a zidi pe Adam din pamant iar pe Eva din coasta lui si prea imbatranita Sara a-i da lui fiu pe Issac? Deci, si femeii tale, Atotputernicul Dumnezeu ii da sa nasca la batranete fiu, ca s-a auzit rugaciunea ta". Raspuns-a Zaharia: "Eu acum aduc rugaciunile mele lui Dumnezeu pentru venirea doritului Mesia, pe care s-a fagaduit, prin gurile sfintilor sai prooroci, ca sa-l trimita mai degraba pe pamant sa mantuiasca semintia lui Avraam din robia altor neamuri. Inca ma rog si pentru greselile mele si pentru nestiintele poporului. Iar de aceasta, ca sa am fiu, acum nu ma rog, ca m-am invechit cu anii si femeia mea a imbatranit".

Grait-a lui Ingerul: "Eu sunt Gavriil, cel ce stau inaintea lui Dumnezeu, cu a carui descoperire stiu ca acum nu pentru primirea fiului te rogi, ci pentru lucrurile de care spui. Insa mai inainte de batranetile tale si mai inainte de starpiciunea sotiei tale, Elisabeta, te-ai rugat cu osardie ca sa va dea voua Dumnezeu sa aveti un fiu. Iar intrutot milostivul, Domnul, de Care nici cea mai mica miscare de inima omeneasca nu se tainuieste, Cel ce asculta rugaciunile celor ce se roaga Lui si face voia celor ce se tem de el, Acela, auzind rugaciunile tale cele mai dinainte, iti daruieste tie, macar, desi, nu degraba, insa bine, fiu cu numele darului numit. Pentru ca stie dupa a Sa bunavoire sa implineasca cererile sfintilor Sai. Si va fi mare inaintea Domnului cel ce va sa se nasca tie fiu". Raspunse Zaharia: "Te vad pe tine, binevestitorule, ca esti inger al lui Dumnezeu, ca vorba ta arata aceasta; vederea frumusetii tale te vadeste si puterea cuvintelor tale marturiseste. Drept aceea, de la inceputul aratarii si vestirii tale indata m-am spaimantat, precum oarecand si Daniil proorocul, vazand pe inger, s-a temut. "Am vazut, zice, o aratare mare si n-a ramas in mine tarie".

Zaharia, însă, s-a îndoit de spuse Arhanghelului, precum că acolo unde Dumnezeu voiește, rânduiala firii se biruiește. De aceea Gavriil l-a înștiințat că - pentru necredința lui, dar și ca să învețe să se folosească de graiul său numai pentru a-l preamări pe Domnul -, el va rămâne mut până ce se va naște pruncul. Într-adevăr, Proorocul Zaharia nu a putut rosti niciun cuvânt până la nașterea Marelui Prooroc Ioan. Multi profeti au propoveduit despre venirea lui Mesia, pruncul insa cel ce va sa se zamisleasca si sa se nasca din tine, nu numai cu cuvantul va propovedui, ci si cu degetul sau va arata popoarelor pe Mieluselul lui Dumnezeu, Cela ce ridica pacatele lumii. Si pentru aceea va fi mai mare decat toti cei ce se nasc din femei, pentru ca pe cat implinirea vestirii celei de bucurie este mai primita decat insasi vestirea, pe atata mai cinstit va fi proorocul cel ce are sa se zamisleasca si sa se nasca, decat alti prooroci.Toti proorocii si legea au proorocit pana la acest prooroc, iar acesta va fi savarsirea tuturor proorocilor si sfarsitul legii celei vechi, si inainte mergator al darului celui nou

DESPRE LOCAŢIILE ÎN CARE V-AR PLĂCEA SĂ AJUNGEŢI

Jurnalul pelerinului Împărtăşeşte-ne experienţa ta din pelerinaje!

12 Septembrie 2023
Pelerini în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
  • Mulțumim părintelui Cojocaru   care a transformat acest pelerinaj într-o înaltă trăire sufleteasca.
  • Mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui Marcel Cojocaru pentru acest pelerinaj în care am pășit pe urmele mintuitorului Cuvintele frumoase ale părintelui au rămas întipărite în suflet
  • Mulțumim bunului Dumnezeu, pentru ajutorul de a vedea Tara Sfânta, părintelui Marcel  Cojocaru pentru dragostea și răbdarea cu care ne-a însoțit si organizatorilor .Fam Roman.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023
Dau Slavă lui Dumnezeu pentru acest pelerinaj reușit.
Multumesc din suflet pentru maniera de gestionare a acestui pelerinaj din toate punctele de vedere.
Mii de mulțumiri părinte pentru lecția de istorie, umorul dumneavoastră și că ați împărtășit și nouă din Harul primit de la Domnul nostru Iisus Hristos .Ne revine nouă datoria ca cele văzute, auzite și simțite să le împărtășim aproapelui nostru.
Dumnezeu să ne întărească să ne lăsăm pe noi, și Harul Fiul lui Dumnezeu primit in dar, sa crească intru fiecare, ca nimeni sa nu rămână pe dinafară  si toți să moștenim împărăția lui Dumnezeu.
Am convingerea că majoritatea plecăm mai buni și mai bogati spiritual.
Multă sănătate la toată lumea.
Doamne ajută!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe data viitoare.
12 Septembrie 2023
Pelerin în Israel, 29 august - 05 septembrie 2023

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ca, la cei 77 de ani, mi-a ajutat să-mi împlinesc visul de o viata, acela de a ajunge pe aceste locuri pline de istorie și religiozitate. Mulțumesc părintelui Marcel Cojocaru pentru felul cum ne-a condus în aceste opt zile. M-a impresionat cultura vasta   pe care o poseda și ca este un foarte bun cunoscător al fenomenului Israel. M-a captat prin conținutul explicațiilor dar și prin dictia deosebita și tonalitatea vocii plăcută și atrăgătoare. Valoarea explicațiilor a crescut prin prezentarea părerilor personale despre un anumit fenomen ca și prin glumele presărate. Mulțumesc grupului, și mai ales colegilor de camera, că m-au acceptat asa cum sunt. Dumnezeu sa fie cu noi.

CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ SFÂNTA PARASCHEVA

Sediul central la Iași

Adresa:     Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 14,Iasi - 700064, Romania

Telefon:    0040 232 276 907
Fax:           0040 232 276 867
Email:       centruldepelerinaj@yahoo.co.uk
                   office@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08 :00 – 16 :00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis

 

Punct de lucru Piatra Neamț

Adresa:     Bld. Traian, nr. 3A, lângă Spitalul Județean Piatra Neamț, Neamț, Romania

Telefon:    0040 754 014 062
Email:       piatra.neamt@centruldepelerinaj.ro
Web:         www.centruldepelerinaj.ro

Program cu publicul:
Luni-Vineri : 08:00 – 16:00
Sâmbăta, Duminica:  închis
Sărbători cu praznice împărătești: închis
Sărbători cu Cruce Rosie: 12:00 - 16:00
Sărbători legale : închis

 

Date bancare: CENTRUL MITROPOLITAN DE PELERINAJ (pentru plata pelerinajelor):

OTP Bank
Cont Lei:    RO58OTPV0000000002519498
Cont Euro: RO30OTPV0000000002519517
COD SWIFT: OTPVROBU

CEC BANK
Cont Euro:  RO41CECEIS10C1EUR1027184
Cont Lei: RO68CECEIS1030RON1027133
Sucursala Iasi, Agentia Piata Unirii

Date bancare: PROVITUR ROMANIA  (pentru plata ASIGURARILOR MEDICALE)
FUNDATIA PROMOVAREA  SI VALORIZAREA IDENTITATII TURISMULUI DIN ROMANIA “PROVITUR ROMANIA”

OTP BANK Sucursala Stefan cel Mare
LEI:   RO 18 OTPV 000 000 000 1556 135  
COD SWIFT: OTPVROBU

 

Numar brevet de turism: 16421 / 19.04.2010
Numar licenta de turism: 1379/ 06.03.2019
Numar polita de asigurare: OMNIASIG 52888 - valabila pana la data 01.02.2024